fbpx

Den perfekta hållningen

“The best posture is your next posture” är ett citat många börjar använda sig av mer och mer inom vår bransch. Tanken grundar sig i att det helt enkelt inte finns en perfekt hållning för alla att använda sig av. Varje person är unikt formad och beroende på vad man gör under sina vakna och sovandes timmar kommer denna formen även ändras med åren. Så glöm allt vad den gamla generationen sa om att sitta spikrakt, sträck på dig, brösta upp och kom ihåg att variation är nyckeln. Vissa får ont i höft och rygg av att stå medan vissa får ont i axlar och nacke av att sitta. Vissa ryggar mår väldigt bra av att böja sig framåt medan andra vågar inte sitta ner mer än några minuter.

För att du ska hitta ditt sätt att fungera på så behöver man göra en bedömning över dina förutsättningar, svagheter och styrkor. På vår klinik finns vår fysioterapeut Jesper Börjesson som gärna hjälper dig och hitta rätt väg för dig. Välkomna:-)

Hållning 2

Återkommande ryggbesvär

Ländryggssmärta (Lumbago) är enligt World Health Organization den största orsaken till aktivitetsnedsättning och arbetsfrånvaro i många delar av världen. I Sverige är det många personer som drabbas av akut smärta i ryggen som kan vara katastrofalt i ens vardag. För många så övergår besvären efter en viss tid och kan hjälpas till med rätt behandling av en fysioterapeut, kiropraktor eller annan kunnig vårdgivare. Dessvärre är det vanligt med återkommande besvär med jämna och ojämna mellanrum. Som gemene man och kvinna kan det då vara svårt att veta hur man ska ta sig an detta. I de flesta fallen finns det olika verktyg man kan använda sig av för att förhindra, förebygga och förbättra. Vår fysioterapeut Jesper arbetar till stor del med att man ska få verktyg såsom träning, ergonomi och underlättande rörelser för att du som person ska kunna fungera på det sättet du behöver. I vissa fall behöver man stärka upp muskler och andra strukturer. I andra fall behöver man jobba med rörelsemönster för att man ska underlätta den aktivitet som kroppen utför.

Om du har ryggsmärta, speciellt återkommande, hör av dig till oss på Ryggcentrum Lund för att boka en tid. Ring till receptionen på 046-4601266 eller kika in på ryggcentrumlund.se så hjälper vi dig.

Ryggrad

Artros - Inte slitna leder

Artros - INTE slitna leder

En av de vanligaste missuppfattningarna som finns angående artros är att man har utslitna leder och att man behöver vila. Tanken av att vila sig frisk från artros är inte bara fel utan även direkt missledande och farlig. För en överlägsen majoritet av personer med artros är det träning, utbildning och tips som kommer göra störst skillnad. Artros är även otroligt vanligt, ungefär 1 av 4 svenskar över 45 år har artros. Många som är yngre än så kan även drabbas och ofta utan att förstå sig på vad för besvär man har.

Fysioterapeut Jesper Börjesson arbetar mycket med artrospatienter, särskilt höft, knä och rygg. Om du har antingen stelhet i en eller flera leder, igångsättningssmärta och/eller tycker att en eller flera leder inte fungerar som de har gjort tidigare kan det vara artros. Om så är fallet ska du definitivt höra av dig och boka tid för att göra en bedömning och påbörja behandling. Det är aldrig för sent att ta itu med men det är ofta bättre att börja tidigare. Vi anpassar all behandling utifrån behov, önskan och förmåga. 

3d render female figure running with knee ankle bones highlighted

Copyright © 2020 Ryggcentrum Lund
Webbsida av Joomlaproffs.se